Problem ze skrzynią - "chrobotanie" na jedynce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • e200g_
    Classic
    • 2013
    • 0

Kolego ale nigdzie nie piszesz jaki masz slinik, ale z tego co widze w stopce to chyba jakas bezyna zasilana LPG, bo jesli tak to turbiny to Ty nie masz no chyba ze to jakies TSI zagazowane. Choc zdjecie zegarow mowi ze to OI a nie jak masz w opisie OII FL.
  • TomekS
    Classic
    • 2011
    • 2

Witam wszystkich.
    Problem dotyczy A3(1.9 TDI AGR) ale z uwagi na to, że przymierzam się do kupna Octavii napisze tutaj bo może ktoś z Was się z czymś takim spotkał.

Podczas jazdy na jedynce słychać praktycznie cały czas takie "chrobotanie", na innych biegach, na luzie czy na wstecznym tego nie słychać. Dźwięk jest podobny do zużytych przegubów, jest olej w skrzyni i dźwięk pochodzi ze skrzyni.
    Szukałem trochę po internecie i jest wiele opinii na ten temat jak np:
    - mechanizm różnicowy,
    - synchronizatory

Znalazłem też na forum passata chyba taki sam problem:
    mam paska 2.0 na pierwszym biegu z skrzyni dochodzi chrobotanie biegi wchodzo normalnie. odgłosy słychac tylko na jedynce .ostatnio zauwarzylem ze na zimnym silniku tego nie słychac dopiero po rozgrzaniu. pomocy pewnie skrzynia do wymiany

wita! w moim pasku 2,0 2E na jedynce skrzynia biegów grzechocze.dźwięk podobny do zużytego przegubu.jeżdżę tym paskiem od 60tyś. i dźwięk staje się coraz głośniejszy .może ktoś miał podobny przypadek i wie co z tym zrobić.pozdrawiam

jeżeli grzechocze tylko na 1 biegu to nie zadne łozyska tylkó pekła spręzynka która odciaga 1 bieg od wstecznego co do tego czy cos sie moze stać to mój mecjhanik powiedział ze nic sie nie stanie.
    Jeśli ktoś spotkał się podobnym przypadkiem lub wie co to może być to proszę o pomoc, jak również o polecenie dobrego i w miarę taniego warsztatu z Krakowa lub Nowego Sącza gdzie mogli by to zrobić. Ewentualnie jak ktoś ma dostęp do używanych skrzyń to też proszę o kontakt
    Z góry dziękuje.

[ Dodano: Sob 06 Sie, 11 16:21 ]
    Problem rozwiązany.

Podobnie jak w innych tego typu znalezionych przypadkach:

www.A3-Club.net - Klub miłosników samochodów Audi A3 i S3 | tuning, benzyna, diesel, gaz, zdjecia

przyczyną okazała się "urwana sprezynka od mechanizmu podnoszenia biegu wstecznego".

Komentarz

Pracuję...